Et trommesæt er sædvanligvis udstyret med flere forskellige typer bækkener - heriblandt også crash-bækkener. Vi skal i denne artikel se nærmere på, hvilke varianter af crash-bækkener der findes, og hvad de bruges bruges til.
Crash-bækkener bruges indenfor de fleste typer rytmisk musik. Typisk benyttes det til at markere perioderne i musikken med. Det være sig starten på et vers, eller starten på et omkvæd. Endvidere bruger man ofte crash-bækkener til at lave instrumentale markeringer i musikken med. Det kunne f.eks. være et blæserriff eller en anden rytmisk detalje, der skal understreges.
Et crash-bækken har en eksplosiv lyd. Når du rammer bækkenet åbner det hurtigt op for at forsvinde hurtigt igen. Crash-bækkener klinger med et meget komplekst klangregister, og bækkenet er fyldt med overtoner og evner derfor også (næsten) altid at blive hørt - nærmest uanset hvor højt de andre instrumenter spiller.
Ved at høre nogle forskellige crash-bækkener på denne side, kan du lære mere om, hvordan bækkernerne varierer i deres lyd fra model til model. Du vil også få indblik i hvordan forarbejdelse, størrelser mv. har indvirkning på lyden i de forskellige modeller.
Det mest normale, når man spiller markeringer med et crash-bækken, er at bruge det synkront med stortrommen - simpelthen for at give markeringen mere gennemslagskraft og fylde. Crash-bækkenet kan dog sagtens spilles på uden stortromme - f.eks. for at opnå en mere luftig effekt. Det kunne også være sammen med lilletrommen, hvis man ønsker en hurtig og mere aggressiv markering til et blæseriff eksempelvis.
Et crash-bækken kan også benyttes som ride-bækken - i visse situationer. Spiller man f.eks. relativt lavt, kan et crash-bækken fungere rigtig godt som et tyndere - og måske mere fyldigt - ride-bækken.
Det kunne også være i den modsatte grøft, hvor der spilles rock. Her kan et omkvæd sagtens være ledsaget af fjerdedele på et crashbækken, for at få et tilpas aggressivt udtryk i musikken. Mulighederne er mange, og der findes som sådan ikke noget rigtigt og forkert.
Et crash-bækken kan have en diameter på 13- til 22 tommer. Går vi under de 13 tommer bevæger vi os over i kategorien splash-bækkener. Men det er klart, at med et så stort spænd i størrelserne kan der også være stor forskel på klang og anvendelsesformål for det enkelte bækken. Små crash-bækkener har typisk en lys og kort klang, hvor større bækkener klinger længere og med en lavere tone.
Dertil fås crash-bækkener med en række forskellige betegnelser. Det kunne f.eks. være med betegnelsen light, thin, medium eller heavy. Disse er alle et udtryk for bækkenets tykkelse, som er direkte afgørende for bækkenets vægt. Jo tykkere og tungere bækkenet er, jo længere og tonalt højere vil det klinge. Tyndere crash-bækkener vil omvendt spille svagere og have en dybere tone. Disse sammenligninger tager udgangspunkt i to teoretisk ens bækkener, og skal derfor ses som vejledende.
Hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev, så sender vi dig et gavekort på din email med det samme.